Rozdíly mezi červeným, bílým a šumivým vínem: Jak je poznat a s čím je kombinovat?

 Víno je už po staletí nedílnou součástí stolování a gurmánských zážitků. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo si jen chcete dopřát sklenku po náročném dni, je dobré vědět, jaký typ vína se hodí ke konkrétním pokrmům. V tomto článku si přiblížíme rozdíly mezi červeným, bílým a šumivým vínem – jak chutnají, jaké mají vlastnosti a jak je správně párovat s jídlem i delikatesami.

Červené víno: plnost a hloubka chutí

Charakteristika:
Červená vína se vyrábí z modrých hroznů, při jejichž fermentaci se zachovávají slupky, což vínu dodává barvu i třísloviny (taniny). Mezi nejznámější odrůdy patří Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir či Frankovka.

Chuťové vlastnosti:

- Plná a silná chuť

- Tóny tmavého ovoce (třešně, ostružiny)

- Někdy kořenité nebo dřevité tóny

K čemu se hodí:

- Červené maso (hovězí, zvěřina)

- Uzeniny, zralé sýry

- Naše tipy: Skvěle se hodí k našim italským salámům nebo vyzrálým sýrům z Francie


Valpolicella Superiore Montegradella DOC Sartori

Valpolicella Superiore Montegradella DOC Sartori

Červené víno bohaté, plné chuti.

                     389 Kč
Merlot Veneto

Merlot Veneto

Červené víno plné chuti, ideální volba pro milovníky červeného vína.

                     167 Kč

Bílé víno: svěžest a elegance

Charakteristika:
Bílá vína se vyrábí převážně z bílých hroznů a při fermentaci se slupky oddělují. Vína jsou lehčí, svěží a příjemně aromatická. Mezi oblíbené odrůdy patří Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ryzlink rýnský či Pinot Grigio.

Chuťové vlastnosti:

- Lehčí, svěží až citrusová chuť

- Nižší obsah tříslovin

- Výrazná kyselinka

K čemu se hodí:

- Drůbeží maso, ryby, mořské plody

- Měkké sýry, lehké saláty

- Naše tipy: Vyzkoušejte s uzeným lososem, olivami nebo našimi jemnými kozími sýry


Chardonnay Villa Mura

Chardonnay Villa Mura

Bílé víno s vyváženou chutí a příjemnou svěžestí.

                       177 Kč
Gavi di Gavi DOCG

Gavi di Gavi DOCG

Fantastické Gavi z vinařství Masseria dei Carmelitani.

                       450 Kč

Šumivé víno: elegance a oslava

Charakteristika:
Šumivá vína, jako je Prosecco, Cava nebo šampaňské, jsou známá svou perlivostí, která vzniká druhotným kvašením. Jsou ideální pro slavnostní příležitosti, ale i jako svěží aperitiv.

Chuťové vlastnosti:

- Perlivé, často lehké a ovocné

- Mohou být suchá i sladší

- Vysoká kyselinka osvěží patro

K čemu se hodí:

- Aperitiv, dezerty, lehké předkrmy

- Výborné k slaným delikatesám

- Naše tipy: Skvěle ladí s paštikami, nakládanými artyčoky nebo mandlovými sušenkami

Cartizze dry

Cartizze dry

Exkluzivní perlivé víno, jemně sladká chuť s tón květin, jablek a broskví.

                      788 Kč

Prosecco Marsuret frizzante

Prosecco Marsuret frizzante

Příjemná, jemně perlivá chuť je svěží, harmonická a prostě okouzlující.

                     261 Kč